Co-ouderschap, wat is dat?
Ouders die niet langer bij elkaar zijn of wonen kunnen kiezen voor co-ouderschap. Dat is een manier om samen voor de kinderen te blijven zorgen. In de praktijk is co-ouderschap een ouderschapsregeling waarbij ouders de kosten en zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen. Dit houdt in dat de kinderen ongeveer even vaak bij de moeder als bij de vader zijn. De “spelregels” voor co-ouderschap worden vastgelegd is het Ouderschapsplan dat uw scheidingsmediator, samen met u, opstelt.
De manier waarop het co-ouderschap wordt ingedeeld staat vrij. Zo zijn er gezinnen waarbij de ene week de kinderen bij de moeder zijn en de andere week bij de vader. Nadeel hiervan is dat je je kinderen een week lang niet ziet en dat is best lang. De meeste ouders kiezen er dan ook voor om de week op te delen; bijvoorbeeld de eerste vier dagen van de week bij de moeder en daarna drie dagen bij de vader. En verder is de manier waarop jullie de week indelen is grotendeels afhankelijk van jullie wensen, gewoonten en werkschema.

Co-ouderschap, hoe regel je dat?
Een gespecialiseerde scheidingsmediator bespreekt samen met u wat belangrijk is de nieuwe situatie. Wat is het beste voor de kinderen? Wat is het beste voor u? Daar is geen standaard scenario voor.
Het besluit om te kiezen voor co-ouderschap is het begin van een nieuwe realiteit. Er worden afspraken gemaakt die worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Dat is een officieel document waaraan beide partners zich dienen te conformeren.
Het is belangrijk om te weten dat de scheidingsmediator voor u beiden optreedt en geen partij kiest. Zijn/haar neutraliteit is cruciaal.
Goede afspraken maken, hoe doe je dat en hoe ziet zo’n Ouderschapsplan eruit? Vraag het aan uw Mediator!