',''); } ?>

Bezittingen en woning

Hoe verdeelt u bezittingen en woning?

Bij een scheiding moeten de bezittingen van u en uw (ex-)partner worden verdeeld. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd of geregistreerd partner bent, worden alle bezittingen gelijkelijk verdeeld (50/50). Als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd of een samenlevingsovereenkomst met uitsluitingen heeft, ligt het anders en bepaalt de akte van huwelijkse voorwaarden de spelregels voor de verdeling.

Het huis

Woont u nu in een huurwoning, kunt u samen bepalen wie hier mag, wil en kan blijven wonen. Als u samen een koopwoning heeft moet besloten worden wat hiermee te doen. Als één van de partners in het huis blijft wonen moet de ander uitgekocht worden. De woning kan daarvoor worden getaxeerd of u bepaalt samen de waarde in overleg. Voor dit scenario moet er voldoende verdien-capaciteit of geld beschikbaar zijn om de andere partner uit te kopen. Als het niet lukt om het financieel rond te krijgen moet de woning worden verkocht. Eventuele winst of restschuld wordt dan verdeeld over beide partners.

Inboedel

De inboedel die u samen bezit moet ook worden verdeeld. Als u hierover geen afspraken heeft gemaakt in een uitsluiting moet de inboedel eerlijk worden verdeeld over beide partners. U kunt dit naar eigen inzicht doen en daarover in het convenant nadere afspraken maken. Denk hierbij aan een uitruil van de meubels tegen bv de auto of de boot. Als u op voorwaarden bent getrouwd of geregistreerd partner bent, hangt de verdeling van de inboedel af van wat er is afgesproken. Let hierbij wel op een jaarlijkse onderhoudsverplichting.

Schulden

Als er sprake is van een (rest)schuld moet ook deze worden verdeeld. Dat geldt voor een hypotheekschuld, maar ook voor andere schulden zoals kredieten, creditcards of schulden bij postorderbedrijven. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd worden de schulden over beide partners verdeeld. Elke partner is ook hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan. Dat wil zeggen dat als één van beide ex-partners niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, de schuldeiser bij de andere ex-partner kan aankloppen voor de volledige schuld. Betaalt u die schuld, dan kunt u weer aankloppen bij de andere partner.
Als u bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden ligt het anders, dan worden de schulden verdeeld zoals is afgesproken in de akte van huwelijkse voorwaarden.

Onze familie-mediators staan voor u klaar!

  • Ervaren, onafhankelijk en MfN gecertificeerd.
  • Zij ontzorgen u in het proces van echtscheiding
  • Heldere en scherpe tarieven
  • Er is altijd wel een mediator bij u in buurt
  • Uw nieuwe toekomst begint met het gratis kennismakingsgesprek!

Overzicht van onze mediators

Verzekeringen

Tot slot moeten de verzekeringen worden geregeld, zoals een levensverzekering, een beleggingsverzekering, een autoverzekering, een studieverzekering en een inboedelverzekering. Sommige verzekeringen hebben een waarde, zoals levensverzekeringen, lijfrentes en kapitaalverzekeringen. Die waarde wordt ook wel de afkoopwaarde genoemd. De afkoopwaarde is de waarde van de verzekering op de datum van verdeling.

Klik voor meer informatie op één van de knoppen hieronder